Freelance online marketeer - Advies voor starters - E-commerce

Een eigen webshop starten – deel 2

Een eigen webshop starten – deel 2

Ongeveer een jaar geleden schreef ik mijn ervaring neer over het starten van een eigen webshop. Van velen kreeg ik al de vraag naar een vervolg van mijn verhaal.

De drukte laat me niet toe veel te schrijven, maar omdat ik nu toch al een dik jaar gestart ben met de webshop, is het tijd voor een vervolg.

Mijn ervaring en enkele learnings…

Update: 20/10/2016: Lees ook het artikel hoe je de administratieve kant aanpakt ivm het starten van een webshop.

Update: 12/11/2017: de informatie over verzending onder punt 3 werd aangepast.

1. Betaalmogelijkheden

Al snel kreeg ik van meerdere mensen de tip om ook Bancontact/MisterCash aan te bieden op de webshop. Dit was voor mij een beetje een duistere zone en in mijn eerste zoektocht leek het me vooral duur. Ook op technisch vlak schrikte het me een beetje af. Pieter (Bedankt!) raadde me Sisow aan. Na enkele providers te hebben vergeleken, leek Sisow me inderdaad een goede optie! Het feit dat er geen abonnementskosten waren, heeft voor mij de doorslag gegeven. Een aanrader dus!

Na wat papierwerk, die toch wel wat tijd vroeg (zo was er ook een bewijs van goed gedrag en zeden nodig), ging de implementatie verder wel heel vlot. Dankzij een plugin voor WordPress was er eigenlijk geen technische kennis nodig en in enkele minuten was Bancontact/MisterCash actief op de website.

Loont het de moeite?

Volgens mij heb ik er geen of bitter weinig extra verkopen uitgehaald. Sinds de implementatie betaalden slechts 9% van mijn klanten met Bancontact/MisterCash. Het overgrote deel kiest voor overschrijving. Al zal dit wel doelpubliek gebonden zijn. In elk geval, het kostte me weinig tijd én ik betaal enkel voor de verrichtingen. Dus op zich, al bij al de moeite waard.

2. De grens oversteken naar Nederland

In de eerste instantie heb ik mijn focus op België gelegd. Toch heb ik onlangs de oversteek naar Nederland gewaagd. Kleinschalig aan de hand van een Google Adwords campagne. Ik had meteen enkele bestellingen, maar zoals ik al eerder vermeld heb, blijft de verzendkost, voor een kleine speler als mezelf, te hoog om goed uit de kosten te komen. Ik heb me dan ook teruggetrokken en de focus ligt opnieuw op België.

3. Verzending

Update november 2017

Intussen staan we 3 jaar verder en heb ik reeds verschillende leveranciers geprobeerd voor de verzending. Ik startte met Sendr (voorheen Shopwedo) maar al snel bleek ik daar niet zo tevreden van te zijn. Als je wil weten waarom, kan je me gerust in privé contacteren.

Sinds enkele maanden gebruik ik Sendcloud en daar ben ik tot nu toe heel tevreden over.

Sendcloud is, net als Sendr, een verzendtool die je in slechts enkele klikken kan koppelen aan jouw webshop. Ze bieden verschillende vervoerders aan zoals Bpost, PostNL, DHL, enzovoort. Zo kan je eigenlijk per pakket en ontvanger gaan kiezen wat de meest geschikte verzendmethode is. Je kan met Sendcloud ineens ook je pakjes over gans Europa verzenden. Je betaalt aan Sendcloud per verzonden pakje. Je betaalt dus geen abonnement of andere verborgen kosten.

Bovendien kan ik jullie uitnodigen via deze link. Bij registratie ontvangen jullie een verzendtegoed van maar liefst 25 euro. Mooi toch om mee te starten en te kijken of Sendcloud iets voor jou is.

Ik heb gekozen om met Bpost te verzenden en dat is voor mij nog steeds een goede keuze. Zeker voor pakjes naar België. Zowel de gewone briefpost als Bpack (met tracking code) zijn voor mij een goede oplossing. Maar zoals hierboven al aangehaald, is het niet de ideale oplossing voor het buitenland. Ik deed intussen ook al beroep op PostNL, wat voor pakjes met tracking nummer én naar Nederland, wel een veel goedkopere oplossing is dan Bpost.

Kan je dus veel bestellingen halen uit Nederland, dan zou ik daar zeker PostNL aanraden.

4. Van online naar offline

Ladies Day
Ladies Day

Sinds ik online ben met de webshop heb ik me ook een aantal keer gewaagd aan de offline verkoop via verschillende evenementen, één daarvan was “Ladies day” in K in Kortrijk. Het was een hele ervaring en vooral leerrijk. Heel wat mensen kennen de handtashanger, maar enkel het klassieke model. Dat is jammer want mensen zijn altijd erg enthousiast als ze de verschillende varianten, zoals de armbanden zien. Ook krijg ik heel vaak de vraag van mensen “Werkt dat wel? Blijft je handtas wel hangen?”. Als ze het eens met hun eigen ogen zien, zijn de mensen meestal overtuigd. Hoewel er ook filmpjes op de website staan, lijkt dit niet voldoende, of ze zijn niet genoeg zichtbaar (?). Een werkpunt dus!

De combinatie online en offline is dus zeker interessant:

 • Indien het om een minder bekend product gaat, dit meer tastbaar te maken
 • Om mensen die niet graag online kopen, op die manier toch te kunnen bedienen
 • Om ook lokaal meer naamsbekendheid te verwerven

Je hoeft daarom niet direct een fysieke winkel te openen. Je kan al eens aftasten met bijvoorbeeld een evenement voor webshops, een pop-up winkel, …

5. B2C & B2B

Mijn focus lag in de eerste instantie op een webshop voor B2C. Al snel heb ik ook de uitbreiding gemaakt naar B2B. Zeker voor mijn product is dit een slimme keuze geweest. De handtashanger is echt een cadeau artikel. Ik merk in bezoekers en verkopen telkens een piek rond gelegenheden zoals Kerst, Valentijn of moederdag. De uitbreiding naar B2B is ideaal om de minder drukke periodes op te vangen. Heb je een seizoensgebonden product, denk dan ook eens na wat je kan doen buiten de top periodes.

We blijven verder gaan…

Alles bij elkaar heb ik zeker geen spijt van mijn keuze om een webshop te starten én dankzij mijn goede ervaring met het afgelopen jaar, ga ik er zeker mee verder.

De doelstelling die ik vanaf het begin maakte naar aantal bestellingen toe heb ik niet gehaald, maar alle begin is moeilijk. Toch ben ik zeker niet ontevreden.

Op naar een nog beter jaar!

Deze post heeft 20 reacties

 1. Heel interessant om te lezen! Ik heb al enkele webshops geoptimaliseerd voor mijn werk, zo leuk om dan ook eens over de echt praktische kant te horen 🙂

  1. Een leuk en leerrijk artikel, ik ben dit jaar begonnen met een webshop .En er komt inderdaad veel bij kijken. :-
   Maar weegt niet op tegen wat je er voor terug krijgt. nieuwemuurstickers.com

 2. Hallo!

  Leuk om je verhaal te lezen! Ik zit zelf ook al even met het idee van een webshop in mijn hoofd… Maar, vroeg me af hoe het met de juridische kant zit? Wordt een webshop dan gezien als een zelfstandig bijberoep?

  Groetjes!

  1. Dag Imke, inderdaad, als je een webshop begint is het best om te starten in bijberoep. Je kan daarvoor eens informeren bij Unizo bijvoorbeeld.

 3. Het probleem met de verzendkosten komt erg bekend voor. Wij hebben als groothandel veel klanten uit België en Duitsland en dit loopt vaak op niets uit door de dure verzendkosten van een Internationale zending. Ik werk nu samen met iemand die aan de grens woont, zodat het in het land van bestemming op de post kan.

 4. Dag Tine,

  Fijn om de follow-up te lezen. Ondertussen ben ik van Sisow naar Mollie geswitched voor een aantal projecten. Mollie heeft een interface die veel gebruiksvriendelijker werkt dan Sisow en mijn boekhouder vindt de overzichten van Mollie ook aangenamer.

  Sisow is nog steeds goed hoor, maar kennis en ervaringen evolueren, vandaar dat ik dit ook nog even wilde meegeven.

  Misschien is het boeiend om ook nog eens het aspect toe te lichten van hoe je met je webshop online autoriteit en links opbouwt.

  In ieder geval mijn felicitaties voor de fijne blogposts die hopelijk wat ondernemend Vlaanderen over de streep trekt.

  1. Bedankt om je ervaring te delen! Altijd interessant om te horen wat anderen gebruiken. Iets wat ik eens moet bekijken dus 🙂

 5. Hallo!

  Als ondernemings gezinde student zit ik ook met het idee om een webshop op te starten. Ik ben nu mijn idee wat aan het uitwerken op papier, met hulp van jouw blog alsook andere online hulp. Voorlopig nog in grote lijnen, maar details komen nog wel. Ik zit zeker nog een maand of twee vooraleer alles effectief uitgewerkt zal zijn. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben is het moment waarop je break-even draaide en je winst begon te maken. Leunde die tijd dicht bij je verwachtingen aan? Wat zou je mij aanraden als jonge gast om toch op een financieel veilige manier een webshop op te starten? Ik heb natuurlijk wel wat aan de kant staan, maar wil natuurlijk het risico zo klein mogelijk houden. Ik hoor het graag!

  groeten

  1. Hallo Jens, excuses voor het late antwoord. Omdat ik niet veel kosten gemaakt heb in het begin, door alles zelf te doen en ook doordat ik in kleine hoeveelheden kon bestellen, en dus zeer voorzichtig gestart ben, kon ik na ongeveer een jaar al break-even draaien. Al denk ik dat dit voor sommige webshops een heel ander verhaal is. Het was wel naar mijn verwachtingen dus ik ben tevreden. Ik denk dat het belangrijk is dat je op voorhand een goed plan maakt van de kosten en een inschatting maakt van de opbrengsten. Je moet zeker weten waaraan je begint.

 6. Tine,

  begerijp ik het nu goed of niet maar word jouw webshop ondersteunt door telenet?
  Want ik dacht dat telenet geen PHP ondersteunde.

  grtjs raf

  1. Hallo Raf, ik heb geen idee of telenet al dan niet PHP ondersteunt. Ik maak geen gebruik van de hosting van Telenet. Als je hulp nodig hebt ivm hosting, kan je me wel een mailtje sturen via tine@enfys.be.

 7. Leuk om het vervolg van je avontuur te lezen en dat je nog steeds doorgaat!

 8. Zal ik ook nog een tip meegeven. Je hoeft niet voor elk land dezelfde verzendingskosten te rekenen. Je mag gerust wat meer rekenen voor bv. NL.
  En een tip voor iedereen maar zeker ook voor Tine: Zet bij “”contact” niet enkel een invulveld, maar zet daar effectief ook je adres, tel.nr. enz. bij. Je verkoop zal de lucht inschieten, omdat de mensen meer vertrouwen gaan hebben.

  1. Dag Dirk, bedankt voor de tip. Deze zal ik zeker toepassen!

 9. Hallo,

  ik zou hier graag eens vraagje lanceren over betaalmethodes
  ik ben van plan een webwinkeltje te starten met zo een kant-en-klare software waarvoor je per maand een bepaald bedrag betaald. Die ondersteunt ook enkele betaalmethodes maar kunnen jullie mij mss een idee geven van de transactie kosten als er bijvoorbeeld met VISA of PayPal betaald wordt?
  Weet er toevallig ook iemand wat het kost om een bancontact knop op je site te laten zetten? Hoe betalen de meeste mensen bij jullie? Als ik zelf mag kiezen zal altijd voor bancontact gaan.

  Gr Leen

  1. Hallo Leen,
   Ik maak gebruik van Sisow, je betaalt geen maandelijkse kost maar enkel een kost per transactie, daar zit ook bancontact bij.
   Groeten, Tine

 10. Dag Tine,

  Super leuke, interessante blog. Mijn vraag is: hoe spreek je leveranciers aan? En wat met mini ondernemers die hun merk (babykleding) eventueel wel willen verkopen. Hoe zit dat met aankoopprijs,verkoopprijs?
  Ook is er een vriendin van mij die haar zelfgemaakte kleertjes, babyspullen zou kunnen verkopen, hoe spreek je een prijs af?

  Groetjes

  Britt

  1. Dag Britt, bedankt voor je berichtje. Ik zoek mijn leveranciers via internet en contacteer hen via mail of telefoon. Met mini ondernemers heb ik helaas geen ervaring. Qua prijs moet je kijken wat competitief is met de markt. Groetjes, Tine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
shares